Hulp bij Oekraïense grens om mensenhandel te voorkomen

De 1ste collecte van zondag 17 april is bestemd voor: International Justice Mission.

International Justice Mission (IJM)-medewerkers en partners werken onvermoeibaar aan de Oekraïens-Roemeense grens om vluchtelingen te beschermen tegen mensenhandelaren in hun toch al wanhopige situatie.

Het is IJM’s missie om kwetsbare mensen te beschermen tegen geweld. Het IJM team werkt al twee jaar in Roemenië om mensenhandel in Europa aan te pakken. Nu steeds meer vluchtelingen vanuit Oekraïne de grens oversteken, neemt het risico op mensenhandel enorm toe.

Het IJM team heeft vastgesteld dat er dringend behoefte is aan communicatie tussen vluchtelingen en hun families, dus werken ze samen met bedrijven om SIM-kaarten en noodnummers uit te geven om mensenhandel te voorkomen. Daarnaast werken ze nauw samen met lokale organisaties om essentiële steun te verlenen, waaronder:

  • De ontwikkeling van een flyer om in paspoorten te stoppen, met daarop alarmnummers en waarschuwingen voor de risico’s van mensenhandel en het herkennen van signalen
  • Samenwerking met andere instanties, vrijwilligers en trainen van hulpverleners om mensenhandel te voorkomen
  • Coördinatie van het vervoer van vluchtelingen – van de grens naar de partneropvangcentra en organisatie van doorgaand vervoer naar andere landen, ondersteuning van een veilige doorgang
  • Adviseren van partneropvangcentra op het gebied van bescherming en traumazorg
  • Het brengen van basisvoorraden naar partneropvangcentra
  • Kerken en lokale instellingen die extra hulp bieden, trainen in het bieden van traumazorg
  • Hulp aan opvanghuizen om te betalen voor verwarming in zeer koude omstandigheden.

Een andere IJM-medewerker in de frontlinie zei : “Het is elk uur, elke minuut waard om te weten dat je mensen helpt om veilig te zijn, om veilige reizen te maken, om hen in contact te brengen met de juiste steun en de juiste instanties om ervoor te zorgen dat ze geen slachtoffer worden van mensenhandel – ze hebben al genoeg meegemaakt.

Voor meer informatie: https://www.ijmnl.org/oekraine